Галерија

Трибине

Изложба ,,Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ – Храм. Св. Саве

Савез потомака ратника Србије 1912-1920 и Светосавска омладинска заједница Архиепископије београдско-карловачке, у петак, 23. јуна 2017. године, организовали су у крипти Храма Св. Саве на Врачару изложбу фотографија ,,Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, која ће бити доступна јавности до 6. јула 2017. године.

Проф. др Момир Булатовић: Невидљиви ланци модерног ропства

У организацији Храма Св. Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 19. јуна 2017. године, у парохијском дому Храма Св. Саве, предавање на тему ,,Невидљиви ланци модерног ропства“. О овој теми говорио је проф. др Момир Булатовић (бивши премијер СРЈ и некадашњи председник Црне Горе). Уводну реч је дао о. Далибор Стојадиновић, парох при Храму Св. Саве.  

Презвитер доц. др Александар Ђаковац: Св. Јустин Философ: од платонизма до хришћанства

У организацији Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Библиотеке града Београда одржано је 13. јуна 2017. године у Римској дворани Библиотеке града Београда предавање на тему ,,Св. Јустин Философ: од платонизма до хришћанства“. О овој теми је говорио презвитер доц. др Александар Ђаковац (Православни богословски факултет). Уводну реч на овом предавању дао је Бојан Вићентић (СОЗ Архиепископије).

Архиепископ охридски Јован: Ка новом Светом и Великом Сабору

У организацији Храма Вазнесења Господњег и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 18. маја 2017. године, у Храму Вазнесења Господњег, предавање на тему ,,Ка новом Светом и Великом Сабору“. О овој теми је говорио Његово Блаженство, архиепископ охридски и митрополит скопски, Г. Јован. Уводну реч на овом предавању дао је старешина Вазнесењског храма, јереј Арсеније Арсенијевић.

Митрополит Амфилохије: Видовданска етика и Косовски завет

У организацији Храма Св. Саве и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 17. маја 2017. године, у крипти Храма Св. Саве, предавање на тему ,,Видовданска етика и Косовски завет“. О овој теми надахнуто је говорио Његово Високопреосвештенство, архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски, Г. Амфилохије. Уводну реч на овом изузетно посећеном предавању дао је епископ топлички, Г. Арсеније. Духовно вече су увеличали својим појањем ,,Србски православни појци“, јединствени акапело састав из Београда.

Проблем зла у хришћанству, исламу и будизму

У понедељак, 8. маја 2017. године, у читаоници одељења уметности, одржана је трибина на тему ,,Проблем зла у хришћанству, исламу и будизму“, у организацији Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Библиотеке града Београда. Учесници трибине су били: доц. др Андреј Јефтић (Православни богословски факултет), др Сеид Халиловић (Центар за религијске науке ,,Ком“) и проф. др Душан Пајин (самостални истраживач). Модератор трибине је био г. Велибор Мартиновић, вероучитељ.

Отац Војислав Билбија: Кроз лаж зена до сунца Господа Христа

У организацији Храма Св. Саве и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 27. априла 2017. године, у крипти Храма Св. Саве, предавање на тему ,,Кроз лаж зена до сунца Господа Христа“. О овој теми надахнуто је говорио протојереј-ставрофор Војислав Билбија. Уводну реч на овом изузетно посећеном предавању, дао је јереј Далибор Стојадиновић.

Бомбе на Васкрс: бомбардовање Београда 1944. године

У организацији Вазнесењске цркве у Београду и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржана је 26. априла 2017. године у парохијском дому Вазнесењске цркве трибина на тему ,,Бомбе на Васкрс: бомбардовање Београда 1944. године“. Учесници трибине су били: др Ненад Антонијевић (Музеј жртава геноцида, Београд) и Бојан Вићентић (Музеј ваздухопловства, Београд). Уводну реч је дао јереј Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве у Београду.

Хрватско државно право: порекло и последице

У организацији удружења Краљевина Србија и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржана је 20. априла 2017. године, у канцеларији удружења Краљевина Србија, трибина на тему ,,Хрватско државно право: порекло и последице“. О овој теми су говорили др Вељко Ђурић Мишина (Музеј жртава геноцида, Београд) и др Софија Божић (Институт за новију историју Србије, Београд). Уводну реч је дао г. Филип Пејковић (Удружење Краљевина Србија).  

Изложба ,,У сусрет Руском цару“ – Руски Дом

Руски Дом у Београду, у сарадњи са Сретењским манастиром из Москве, студијом ,,Руски цар“ и Светосавском омладинском заједницом Архиепископије београдско-карловачке, у среду, 5. априла 2017. године, организовали су изложбу ,,У сусрет Руском Цару“, која је била доступна јавности до 19. априла 2017. године.

Доц. др Милош Ковић: Српски национални идентитет у новом веку

У организацији Храма Св. Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 3. априла 2017. године, у парохијском дому Храма Св. Саве, предавање на тему ,,Српски национални идентитет у новом веку“. О овој теми говорио је доц. др Милош Ковић (Филозофски факултет, Београд). Уводну реч је дао о. Далибор Стојадиновић, парох при Храму Св. Саве.  

Др Александар Стојановић: 27. март 1941 - прекретница српске историје

У организацији Храма Св. Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 27. марта 2017. године, у парохијском дому Храма Св. Саве, предавање на тему ,,27. март 1941: прекретница српске историје“. О овој теми говорио је др Александар Стојановић (Институт за новију историју Србије, Београд). Уводну реч је дао о. Далибор Стојадиновић, парох при Храму Св. Саве.  

Достојевски и Црква: трагање за Христом

У организацији Храма Св. Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржана је 6. марта 2017. године, у парохијском дому Храма Св. Саве, трибина на тему ,,Достојевски и Црква: трагање за Христом“. О овој теми надахнуто су говорили проф. емеритус др Драган Стојановић (Филолошки факултет, Београд), др Владимир Коларић (теоретичар уметности – русиста) и Владимир Меденица (ИК ,,Логос“, Београд). Уводну реч на овој изузетно посећеној трибини, дао је о. Далибор Стојадиновић, парох при Храму Св. Саве.  

Социјална димензија аврамовских религија

У четвртак, 23. фебруара 2017. године, у Клубу Дома омладине Београда одржана је трибина на тему ,,Социјална димензија аврамовских религија“, у организацији Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Дома омладине Београда. О овој веома значајној теми говорили су презвитер доц. др Александар Ђаковац (Православни богословски факултет, Београд), рабин Исак Асиел (Синагога ,,Сукат Шалом“, Београд) и др Муамер Халиловић (Центар за религијске науке ,,Ком“, Београд). Модератор трибине је био Бојан Вићентић (СОЗ Архиепископије).

Изложба ,,У сусрет Руском цару“ – Миријево

Братство храма Св. пророка Илије, у сарадњи са МЗ Миријево, Сретењским манастиром из Москве, студијом ,,Руски цар“ и Светосавском омладинском заједницом Архиепископије београдско-карловачке, у недељу, 19. фебруара 2017. године, на празник Св. Фотија, патријарха цариградског, организовали су изложбу ,,У сусрет Руском Цару“, која је била доступна јавности до 27. фебруара 2017. године.

Леонид Савин: Свет после 8. новембра - руско виђење

У сарадњи Форума за дипломатију и међународне односе и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржано је 12. децембра 2016. године на Правном факултету Универзитета у Београду предавање на тему ,,Свет после 8. новембра: руско виђење“. О овој теми је говорио Леонид Савин (Аналитички центар ,,Катехон“, Москва). Уводну реч је дао проф. др Бранко Ракић (Правни факултет Универзитета у Београду).

,,Хрватска православна црква: јуче, данас, сутра“

У сарадњи Вазнесењске цркве у Београду и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржана је 5. децембра 2016. године у парохијском дому Вазнесењске цркве трибина на тему ,,Хрватска православна црква“: јуче, данас, сутра. Учесници трибине су били: др Вељко Ђурић Мишина (Музеј жртава геноцида, Београд) и др Александар Раковић (Институт за новију историју Србије, Београд). Модератор трибине је био Небојша Лазић (СОЗ Архиепископије).

Схватање душе у хришћанству, исламу и будизму

У четвртак, 1. децембра 2016. године, у Клубу Дома омладине Београда одржана је трибина на тему ,,Схватање душе у хришћанству, исламу и будизму“, у организацији Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Дома омладине Београда. О овој веома значајној теми говорили су презвитер доц. др Александар Ђаковац (Православни богословски факултет, Београд), др Техран Халиловић (Центар за религијске науке ,,Ком“, Београд) и проф. др Радосав Пушић (Филолошки факултет, Београд). Модератор трибине је био г. Сергеј Беук (Дом омладине Београда).

Александра Нинковић Ташић: Божанско надахнуће Михајла Пупина и историје српске науке

У сарадњи храма Светог Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржано је 25. новембра 2016. године у парохијском дому Храма Св. Саве предавање на тему ,,Божанско надахнуће Михајла Пупина и историје српске науке“. О овој теми је говорила Александра Нинковић Ташић (Образовно-истраживачко друштво ,,Михајло Пупин“, Београд), док је модератор био о. Далибор Стојадиновић, сабрат храма Св. Саве на Врачару.

Свето насиље: религија и тероризам

У сарадњи Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Библиотеке града Београда одржана је 5. новембра 2016. године у читаоници Фонда уметности Библиотеке града Београда трибина на тему ,,Свето насиље: религија и тероризам“. Учесници трибине су били: проф. др Драган Симеуновић (Факултет политичких наука, Београд), ванр. проф. др Зоран Крстић (Православни богословски факултет, Београд) и мр Зоран Ћирјаковић (Факултет за медије и комуникације, Београд). Модератор трибине је био Драгомир Јанковић, вероучитељ.

Проф. др Мило Ломпар: Српски народ после распада Југославије

У сарадњи храма Светог Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржано је 24. октобра 2016. године у парохијском дому Храма Св. Саве предавање на тему ,,Српски народ после распада Југославије“. Предавач је био проф. др Мило Ломпар (Филолошки факултет, Београд), док је модератор био о. Далибор Стојадиновић, сабрат храма Св. Саве на Врачару.

Монах Арсеније: Световна амнезија или духовно сећање

У сарадњи Вазнесењске цркве у Београду и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 17. октобра 2016. године у Вазнесењској цркви предавање на тему ,,Световна амнезија или духовно сећање“. Предавач је био монах Арсеније (Јовановић), сабрат манастира Острог, док је уводну реч дао о. Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве у Београду.

Улога Руске Федерације у мултиполарном свету

У сарадњи Руског дома у Београду, Универзитетске омладине Београда и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржана је 29. септембра 2016. године у великој сали Руског дома у Београду трибина тему ,,Улога Руске Федерације у мултиполарном свету“. Учесници трибине су били: др Душан Пророковић (Центар за стратешке алтернативе), Драгана Трифковић (Центар за геостратешке студије) и Александар Павић (Фонд стратешке културе).

Распеће српског народа у Другом светском рату

У сарадњи Вазнесењске цркве и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржана је 14. септембра 2016. године у парохијском дому Вазнесењске цркве трибина на тему ,,Распеће српског народа у Другом светском рату“. Предавач је био Немања Девић (Српски академски клуб). Модератор трибине је био јереј Арсеније Арсенијевић, старешина Вазнесењске цркве.

Велики раскол: јуче и данас

У сарадњи Храма Св. Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржана је 25. августа 2016. године, у парохијском дому Храма Св. Саве трибина на тему ,,Велики раскол: јуче и данас“. Учесници трибине су били: др Владимир Цветковић (независни истраживач, Гетинген) и др Драгољуб Марјановић (Филозофски факултет, Београд). Модератор трибине био је о. Далибор Стојадиновић, који је дао и уводну реч.

Жарко Видовић: сведок голготе, пророк Васкрсења

У сарадњи Храма Св. Саве на Врачару, Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Хришћанског културног центра др Радован Биговић, одржана је 29. јуна 2016. године, у парохијском дому Храма Св. Саве, трибина на тему ,,Жарко Видовић: сведок голготе, пророк Васкрсења“. Учесници трибине су били: доц. др Милош Ковић (Филозофски факултет), протођакон доц. др Драган Ашковић (Православни богословски факултет) и Матеј Арсенијевић (православни публициста). Модератор трибине је био о. Далибор Стојадиновић, парох при храму Св. Саве на Врачару.

Србофобија и њени извори

У сарадњи Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и удружења “Краљевина Србија”, одржана је 15. јуна 2016. године трибина на тему ,,Србофобија и њени извори“. Учесници трибине су били: доц. др Чедомир Антић (Филозофски факултет), др Александар Раковић (Институт за новију историју Србије) и мр Зоран Ћирјаковић (Факултет за медије и комуникације).

Личност и морал

У сарадњи храма Св. Саве на Врачару, Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Хришћанског културног центра др Радован Биговић одржана је 30. маја 2016. године у парохијском дому храма Св. Саве трибина на тему ,,Личност и морал“. Учесници трибине су били: презвитер др Александар Ђаковац (Православни богословски факултет), проф. др Светомир Бојанин (психијатар) и проф. др Јован Мирић (Филозофски факултет). Модератор трибине је био о. Далибор Стојадиновић, парох при храму Св. Саве на Врачару.

Александра Нинковић Ташић: ,,Наука ме је учинила бољим хришћанином“ – Михајло Пупин

У сарадњи Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Културног центра Архиепископије београдско-карловачке одржана је 19. маја 2016. године трибина на тему ,,Наука ме је учинила бољим хришћанином“ – Михајло Пупин. На овој трибини наш гост је била Александра Нинковић Ташић, председница Образовно-истраживачког друштва ,,Михајло Пупин“, и врсни познавалац лика и дела једног од највећих синова нашег народа. Уводну реч је одржао протођакон др Дамјан Божић, секретар Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке.

Еп. др Атанасије (Јевтић): Теодицеја у књизи о Јову

Дана 18. маја 2016. године са почетком у 19:30 часова, у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на позив Студентског парламента ПБФ-а и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржао је предавање епископ Г. Атанасије Јевтић, умировљени херцеговачки, професор-емеритус Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на тему Теодицеја у Књизи о Јову. Предавању су присуствовали уважени гости: Преосвећени епископ западноамерички Г. др Максим, протојереј-ставрофор проф. др Димитрије Калезић, декан ПБФ-а протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић и продекан за наставу г. др Владан Таталовић.

« 1 од 2 »