Новости

13 јун
0

Доц. др Александар Ђаковац: Св. Јустин Философ: од платонизма до хришћанства

У уторак, 13. јуна 2017. године, у Римској дворани одржана је трибина на тему: „Св. Јустин Философ: од платонизма до хришћанства“, у организацији Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Библиотеке града Београда. (више…)

Прочитајте више
18 мај
0

Архиепископ охридски Јован: Ка новом Светом и Великом Сабору

У организацији Храма Вазнесења Господњег и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 18. маја 2017. године, у Храму Вазнесења Господњег, предавање на тему ,,Ка новом Светом и Великом Сабору“. О овој теми је говорио Његово Блаженство, архиепископ охридски и митрополит скопски, Г. Јован. Уводну реч на овом предавању дао је старешина Вазнесењског храма, јереј Арсеније Арсенијевић. (више…)

Прочитајте више
17 мај
0

Митрополит Амфилохије: Видовданска етика и Косовски завет

У организацији Храма Св. Саве и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 17. маја 2017. године, у крипти Храма Св. Саве, предавање на тему ,,Видовданска етика и Косовски завет“. О овој теми надахнуто је говорио Његово Високопреосвештенство, архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски, Г. Амфилохије. Уводну реч на овом изузетно посећеном предавању дао је епископ топлички, Г. Арсеније. Духовно вече су увеличали својим појањем ,,Србски православни појци“, јединствени акапело састав из Београда. (више…)

Прочитајте више
08 мај
0

Проблем зла у хришћанству, исламу и будизму

У понедељак, 8. маја 2017. године, у читаоници одељења уметности, одржана је трибина на тему ,,Проблем зла у хришћанству, исламу и будизму“, у организацији Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Библиотеке града Београда. Учесници трибине су били: доц. др Андреј Јефтић (Православни богословски факултет), др Сеид Халиловић (Центар за религијске науке ,,Ком“) и проф. др Душан Пајин (самостални истраживач). Модератор трибине је био г. Велибор Мартиновић, вероучитељ. (више…)

Прочитајте више
27 апр
0

Отац Војислав Билбија: Кроз лаж зена до сунца Господа Христа

У организацији Храма Св. Саве и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 27. априла 2017. године, у крипти Храма Св. Саве, предавање на тему ,,Кроз лаж зена до сунца Господа Христа“. О овој теми надахнуто је говорио протојереј-ставрофор Војислав Билбија. Уводну реч на овом изузетно посећеном предавању, дао је јереј Далибор Стојадиновић. (више…)

Прочитајте више
26 апр
0

Бомбе на Васкрс: бомбардовање Београда 1944. године

У среду 26. априла у Парохијском дому Вазнесењске цркве у Београду одржана је трибина „Бомбе на Васкрс“ посвећена англо-америчким бомбардовањима Београда и Србије током 1944. године а посебно ваздушним ударима на Београд априла 1944. године. (више…)

Прочитајте више
21 апр
0

Хрватско државно право: порекло и последице

У просторијама Удружења Краљевина Србија у Београду, 20. априла, одржана је трибина Хрватско државно право и последице. На трибини су говорили Вељко Ђурић Мишина, историчар и директор Музеја жртава геноцида, и Софија Божић, историчар са Института за новију историју Србије, истраживач историје српског народа у Хрватској. (више…)

Прочитајте више
05 апр
0

Изложба о Царској породици у Руском дому

84. рођендан најстаријег руског културног центра у Европи, Руског дома у Београду, обележен је богатим културним програмом.

Вече је отворено у Галерији Руског дома изложбом фотографија „У сусрет Руском Цару“, коју је реализовао Руски центар за науку и културу  „Руски Дом у Београду”, Сретењски манастир из Москве и студио „Руски Цар“, уз учешће СОЗ Архиепископије београдско-карловачке. (више…)

Прочитајте више
03 апр
0

Доц. др Милош Ковић: Српски национални идентитет у новом веку

Светосавска омладинска заједница Архиепископије београдско-карловачке уприличила је у понедељак, 3. априла, у Парохијском дому Храма светог Саве на Врачару, предавање „Српски национални идентитет у новом веку“ професора Милоша Ковића, историчара и предавача на Филозофском факултету у Београду. (више…)

Прочитајте више
30 мар
0

Дрога нема последњу реч!

У организацији Универзитетске омладине Београда, Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и заједнице „Земља живих“, одржана је 30. марта 2017. године, на Правном факултету Универзитета у Београду, трибина на тему „Дрога нема последњу реч!“. Предавачи су били г. Андреја Јовановић (координатор пројекта) и штићеници Центра за психо-социјалну рехабилитацију и ресоцијализацију од болести зависности „Земља живих“, која ради под окриљем Епархије бачке. Модератор трибине је био г. Небојша Лазић (СОЗ Архиепископије). (више…)

Прочитајте више
1236