Представништво Републике Српске је дана 10. 9. 2016. године организовало већ традициолнално, четврти пут за редом манифестацију „Дани Српске у Србији“. Манифестација је  одржана у неколико градова у Србији, са циљем да се представи културна баштина и духовно наслеђе српског народа са западне стране Дрине.

Уводну ријеч је одржао предсједник Републике Српске Милорад Додик у испуњеном Сава Центру. Манифестацији су присуствовали високи званичници Републике Српске и Србије, патријарх српски Г. Иринеј са црквеним великодостојницима, многе угледне личности из јавног и културног живота нашег народа, као и делегација Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке.

У уводној ријечи предсједник Републике Српске је подсјетио на Србију  као матицу српског народа и нагласио њен емотивни значај за српски народ. Касније је нагласио кроз каква је страдања прошао наш народ и жељу за слободом и егзистенцијом на територији Босне и Херцеговине, као вјековног огњишта српског народа. Такође је нагласио да је опасно нашем народу забранити да прославља крсну славу и Дан Републике 9. јануар, тј. Светог архиђакона Стефана, и да у том свјетлу треба посматрати тежње нашег народа ка слободи и самоодрживости.

Присутнима се потом обратио патријарх српски Г. Иринеј, који је најприје пренио поздраве и благослов Васељенског патријарха Г. Вартоломеја. Патријарх је нагласио да ми нисмо велики народ, него мали народ и да увијек требамо да тежимо ка јединству, да бисмо могли да опстанемо на брдовитом Балкану. Његова Светост је затим нагласио да је народ Србије и Републике Српске један народ, који мора да има братски однос прожет хришћанском љубављу.

Затим су присутни остатак вечери провели уживајући у богатом  културно умјетничком програму, који је био оплемењен сјајним људима који су становницима Београда и Србије, представили како себе, тако и широки дијапазон умјетности и историјског наслеђа нашег народа западно од Дрине. Била је ово дивна прилика да уживамо у зближавању нашег народа, да прожети хришћанском љубављу и духовном наслеђу још више обогатимо себе.

Небојша Лазић

СОЗ Архиепископије београдско-карловачке