Шта је СОЗ?

Духовност и црквени, хришћански живот у српском народу гурнути су у сенку победом комунистичке идеологије у Југославији на крају Другог светског рата. Левичарски материјализам пропагирао је потпуну одвојеност од религиозног живота и такво стање трајало је све до распада комунистичке Југославије, почетком 90-их година. Нестанак комунистичке државе означио је и талас поновног интересовања за српску историју и традицију, нарочито међу младим нараштајима. Вртлог догађаја учинио је да то интересовање крене стихијски и без реда, доводећи до погрешног тумачења, па и злоупотреба српског наслеђа.

Да би се увео ред у постојеће стање, Српска православна црква оснива мисионарске организације које су радиле на уобличавању поново пробуђене потребе за духовношћу. За потребе рада са младима средином деведесетих година одлуком Светог синода СПЦ оснива се Светосавска омладинска заједница. Циљ заједнице био је окупљање младих које привлачи црквени живот и духовност и њихово правилно духовно узрастање. Светосавска омладинска заједница организована је као низ заједница при парохијским црквама, где би свака парохија имала своју омладинску организацију. Ове парохијске организације би заједно сачињавале Светосавску омладинску заједницу епархије. Оваквим уређењем и организацијом Светосавска омладинска заједница прати организацију саме Српске православне цркве.

Данас је Светосавска омладинска заједница утемељена на тим принципима и већина епархија Српске православне цркве има своје омладинске организације. На тај начин млади који се занимају за религију могу да дођу до свих жељених сазнања а млади православни хришћани се кроз заједницу лакше изграђују у духовном животу и бивају корисни чланови Цркве Божије.