У организацији Универзитетске омладине Београда, Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и заједнице „Земља живих“, одржана је 30. марта 2017. године, на Правном факултету Универзитета у Београду, трибина на тему „Дрога нема последњу реч!“. Предавачи су били г. Андреја Јовановић (координатор пројекта) и штићеници Центра за психо-социјалну рехабилитацију и ресоцијализацију од болести зависности „Земља живих“, која ради под окриљем Епархије бачке. Модератор трибине је био г. Небојша Лазић (СОЗ Архиепископије).

У уводном делу трибине модератор је присутне упознао са самим пројектом, чија је сврха брига о људима који се, сплетом животних околности и неприлика, нађу у проблему који се зове наркоманија.

Координатор канцеларије „Земља живих“ у Новом Саду, г. Андреја Јовановић, говорио је о поретку унутар заједнице. Нарочито је истакао значај едукације младих и промовисање развијања здравог животног стила, хришћанских вредности и уједно оспособљавање младих да кроз едукацију утичу на појединца и групе у циљу заштите и превенције од психоактивних супстанци.

О путу наркомана и живота у имагинарном свету дроге, који неизбежно води у смрт, борбе за повратак у стварни свет, путем вере и спознаје истинских вредности и својих слабости, аутентично су сведочили  штићеници ове терапијске заједнице и на тај начин предочили присутнима сву погубност живота наркомана.

Потресна сведочанства штићеника заједнице „Земља живих“ никога од присутних нису оставила равнодушним.

Након наведених излагања, трибина је настављена плодотворним дијалогом у амфитеатру III – „Живојин Перић“ Правног факултета Универзитета у Београду.

 

Дарко Стефановић

СОЗ Архиепископије београдско-карловачке