У организацији Храма Св. Саве и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 17. маја 2017. године, у крипти Храма Св. Саве, предавање на тему ,,Видовданска етика и Косовски завет“. О овој теми надахнуто је говорио Његово Високопреосвештенство, архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски, Г. Амфилохије. Уводну реч на овом изузетно посећеном предавању дао је епископ топлички, Г. Арсеније. Духовно вече су увеличали својим појањем ,,Србски православни појци“, јединствени акапело састав из Београда.

Након уводне речи домаћина, митрополит је започео своје излагање говорећи о тајновидцу Косова, Петру II Петровићу Његошу, којем је узор био Карађорђе. Садашње поделе у друштву и међу народима су плод одрицања од српског и косовског идентитета. Митрополит је истакао и да је предак епископа рашко-призренског, Г. Теодосија, добио барјак на Сјеници од Карађорђа, напоменувши да се ништа не догађа случајно.

У наставку, митрополит је говорио о Св. владици Николају, оценивши да је он дубље но ико доживео Косово. Св. Николај је написао књигу ,,Кроз тамнички прозор: поруке српском народу из логора Дахау“, попут старозаветног пророка који опомиње народ Божји. Такође, осврнуо се и на сазревање у вери Св. владике Николаја, које је доживео после студија и разочарања у западњачки дух.

,,Читајући владику Николаја, учинило ми се да су нацизам, фашизам и бољшевизам били само припрема за оно што се данас догађа са савременим човечанством и светом, и да је ово много опасније, тј. да је овај савремени глобални систем венчање оног најприземнијег у бољшевизму и нацифашизму. Из тог брака се почињу рађати чудовишта, каква не памти род људски, и, која се полако, али сигурно, спремају да прогутају људско биће, тј. да га униште.

Митрополит је споменуо и поједине позитивне примере страних официра и војника на Косову и Метохији, нарочито припадника италијанских снага.

Косово и Метохија су и данас у знаку Голготе и Васкрсења:

,,Уздајмо се у Бога да то свето семе заживи још дубље, и да ово ново искушење и ново страдање превазиђемо, а за које и ми сносимо одговорност, због греха наших. О овоме је говорио и ловћенски тајновидац, пишући о великашима који су на комаде раздробили царство, а чије речи су данас више него актуелне у контексту Србије, Црне Горе и Косова и Метохије. Јер судбина Косова и Метохије је у знаку Голготе и Васкрсења, а ми смо сведоци и носиоци косовског завета, а даће Бога да тако и остане“.

Након завршеног излагања митрополит Амфилохије награђен је громким аплаузом, после којег су ,,Србски православни појци“ отпевали нумере ,,Пећка кандила“ и ,,Суза Косова“.

 

Преузето из: Православље, бр. 1205, стр. 36.

Дарко Стефановић

СОЗ Архиепископије београдско-карловачке


Аудио снимак предавања митрополита Амфилохија ,,Видовданска етика и Косовски завет“

(Извор: СОЗ Архиепископије)


Видео снимак предавања митрополита Амфилохија ,,Видовданска етика и Косовски завет“