У организацији Храма Св. Саве и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, одржано је 27. априла 2017. године, у крипти Храма Св. Саве, предавање на тему ,,Кроз лаж зена до сунца Господа Христа“. О овој теми надахнуто је говорио протојереј-ставрофор Војислав Билбија. Уводну реч на овом изузетно посећеном предавању, дао је јереј Далибор Стојадиновић.

Након уводне речи домаћина, о. Војо је напоменуо да његово излагање неће бити филозофског типа, већ да му је намера да представи један сажет животни пут који треба да послужи као инструкција млађим генерацијама како не би скренули са пута Христовог.

Говорећи о својим младалачким данима током којих је редовно тренирао карате, о. Војо је нагласио да је почео практиковати зен услед духовне празнине, јер у том периоду свога живота још увек није био спознао светлост Христове благе речи.

Заокрет у свом дотадашњем начину живота и преображај који је тада доживео, догодио се код о. Воје на спонтан и муњевит начин. Заправо, речи псалма да Господ неће одбацити духа смирености, духа љубави, које је једном приликом чуо током богослужења, кључно су утицале на поступак преиспитивања његовог дотадашњег животног стила.

Отац Војо је рекао да у зену постоји тзв. ,,светлуцање“, које даје један немирни мир, али, након преображаја, у њему се родила потреба за нечим узвишенијим, описујући притом благи и спонтани начин на који му је Христос пришао, и унутрашњу духовну борбу која је потом наступила.

Примивши Христа у своје срце, и утврђујући се у православној вери, о. Војо је и даље редовно тренирао, али се код њега почела развијати идеја о неагресивном каратеу, или по његовим речима, у одређеној мери, христијанизовању каратеа. По његовим речима, зен се заснива на доминацији, тј. на снази и брзини, али тај циљ никада не треба бити достигнут, уколико је то једини циљ човековог живота.

,,Светлуцање у сенци“ нестаје чим се Христос појави, тј. када човек једном окуси животодавну снагу Господа, он постаје део Њега, јер православна вера се не темељи на ,,савршенству бритке сабље“, већ на љубави.

Такође, о. Војо је напоменуо и важност служења сваког појединца свом народу и да увек морамо помагати нашим ближњима: ,,Служити свом народу, српском народу, прва је и најважнија наша дужност. Можемо и лево и десно, али то не смемо заборавити ма где били. Не можемо да чекамо и да очекујемо нешто од других, него морамо и сами да урадимо колико можемо. Ако ништа друго, онда бар да не одмогнемо, него да својом жртвом нешто придонесемо. Дакле, служите свом народу и не жалите због тога“.

Након завршеног излагања о. Војислав Билбија награђен је дугим аплаузом, а предавање је настављено живим дијалогом у препуној крипти Храма Св. Саве на Врачару.

Протојереј-ставрофор Војислав Билбија је старешина цркве у Ротердаму и архијерејски намесник за Холандију, иконописац, појац, зубни лекар у пензији, хуманитарац, некадашњи запажени каратиста. 

 

Преузето из: Православље, бр. 1204, стр. 13.

Дарко Стефановић

СОЗ Архиепископије београдско-карловачке


Аудио снимак предавања оца Војислава Билбије ,,Кроз лаж зен до сунца Господа Христа“

(Извор: Радио Слово љубве)


Видео снимак предавања оца Војислава Билбије ,,Кроз лаж зен до сунца Господа Христа“