У сарадњи храма Светог Саве на Врачару и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржано је 24. октобра 2016. године у парохијском дому Храма Св. Саве предавање на тему ,,Српски народ после распада Југославије“. Предавач је био проф. др Мило Ломпар (Филолошки факултет, Београд), док је модератор био о. Далибор Стојадиновић, сабрат храма Св. Саве на Врачару.

Предавање је отпочело уводном речи о. Далибора Стојадиновића, након које је проф. др Мило Ломпар своје излагање отпочео причом о самим почецима српске историје у Југославији и стварању државе Срба, Хрвата и Словенаца:

,,Наш народ северно од Саве и Дунава и западно од Дрине, био је обликован унутар средњоевропског или немачког културног модела. То су различити концепти схватања живота и света, различите традиције се у њих уливају. Било је потребно осмислити и на неки начин неутралисати могуће разлике између њих. То није могло бити учињено због настанка југословенске идеје, односно државе. Тај тренутак сматрам пресудним. Српска идеја пред Први светски рат има прецизно дефинисану националну идеју, а то је идеја националног уједињења и ослобађање свих Срба. Она има прецизно организовану државну идеју, а то се оличава у две српске независне државе, Србији и Црној Гори, које имају чак и заједничку границу. Такође, она има прецизно обликовану војну идеју, јер се српска војска показује као одлучујући чинилац Балканских ратова у војном смислу“.

Говорећи о слому комунизма након пада Берлинског зида и српском искуству 20-ог века, проф. Ломпар каже следеће:

,,Пад Берлинског зида је означио пад комунизма… и ми смо се обрели у једном новом окружењу. То окружење је довело српски народ пред лице његовог двадесетовековног искуства. То искуство је било поразно, јер 20. век је за нас, у извесном смислу, изгубљени век. То је век у којем није дошло до унутрашње конституције једне нације која је била на путу модерног конституисања у нацију, и у исто време, то је век који је у наш културни образац унео једно искуство које је остало прикривено, и то прикривено баш због југословенства, а које битно утиче на наше колективно саморазумевање, а то је искуство геноцида. Српски народ је у 20. веку претрпео геноцид“.

Истичући да је утицај Југославије на српску националност у Србији велики, проф. др Мило Ломпар посветио је посебну пажњу у свом излагању значају југословенске идеје у Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Македонији:

,,Хрватски комунисти могу да кажу да су обезбедили прелазак са поражене на победничку страну, да су спречили одмазду због геноцида који је почињен, и да су пронели идеју хрватске државности кроз читав социјалистички период, а то им је признао и Макс Лубурић, у једном тексту из 1962. године. Црногорски комунисти могу да кажу да су обновили идеју црногорске државе… Македонски комунисти су створили македонску државност, на оним границама које је војвода Степа (Степановић) утврдио 1912. године“.

Последице су велике, али проф. др Мило Ломпар пружа своје мишљење и решење за излазак из негативности у којој живимо:

,,Овај тренутак није тежак само социјално, као што је тежак свима који немају посла или новца, и који живе у једној несређеној држави, него је овај тренутак тежак и зато што се на плећа нас који смо савременици овога времена свалило деведесетогодишње искуство 20-ог века које је негативно. Негативна искуства читавих нараштаја долазе на оне који сада живе. И да би се тај ужас негативитета који се појављује некако отклонио, онда се одједанпут мора измислити нешто што ће ту ужасну слику склонити са очију. Моје мишљење је да морамо почети од елементарних чињеница да бисмо нешто могли да направимо, јер ја не мислим, можда погрешно, да се на лажима, унутрашњим лажима, само-лажима, када човек сам себе лаже, нешто може направити“.

Предавање је након излагања проф. др Мила Ломпара настављено живим дијалогом у препуној сали парохијског дома храма Св. Саве на Врачару.

 

Дарко Стефановић

СОЗ Архиепископије београдско-карловачке


Аудио снимак предавања проф. др Мила Ломпара ,,Српски народ после распада Југославије“

(Извор: Радио Слово љубве)


Видео снимак предавања проф. др Мила Ломпара ,,Српски народ после распада Југославије“ (део излагања)