У четвртак, 4. 11. 2016. године, у Библиотеци града Београда одржана је трибина под насловом ,,Свето насиље: религија и тероризам“ у организацији Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Библиотеке града Београда. О веома актуелној теми говорили су др Драган Симеуновић, редовни професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду, др Зоран Крстић, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду и мр Зоран Ћирјаковић, предавач на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум.

О датој теми наша шира јавност претежно се информисала путем медија, док је научни приступ проблематици остајао у оквиру факултетских студијских програма.

Учесници су током излагања истакли да корени проблема леже примарно у домену политике, а да религија представља само ,,уље које се долива на већ запаљену ватру“, како се метафорички изразио проф. Крстић. Зоран Ћирјаковић, на основу непосредног искуства са терена, сматра да је разлог због којег се млади људи из ратних подручја прикључују милитантним екстремистичким покретима са формално прокламованим религијским обележјима, најчешће лош животни стандард и недостатак перспективе. Потенцијална решења која би допринела минимализовању проблема проф. Крстић види у интензивнијем и искренијем дијалогу између хришћанских и исламских верских заједница, као и у сопственом дубљем утемељењу у хришћанство: ,,На насиље се само може одговорити добротом“, истакао је проф. Крстић.

Проф. Симеуновић, као светски признати стручњак за политичко насиље, чију дефиницију тероризма користи и Организација Уједињених Нација, примећује да се у јавности реч тероризам погрешно користи и често меша са другим облицима политичког насиља. Површан, ненаучни приступ проблематици, њена употреба у дневнополитичке сврхе и сензационалистички начин извештавања коме медији прибегавају, доприносе увећавању проблема, а не његовом решавању. Алтернативу погрешним приступима види у интензивнијој сарадњи између државних институција и институционалних представника исламских верских заједница на пољу социјалне политике у циљу потпуније интеграције муслимана у доминантно хришћанска друштва Европе и Америке. Позитивна и негативна искуства СФР Југославије, у којој мешовити бракови између хришћана и муслимана нису били реткост, и у којој су муслимани имали једнаке шансе за запослење или заузимање руководећих позиција у привреди и политици, може да буде корисно данас на Западу. У противном, у будућности можемо очекивати само продубљивање културолошких и цивилизацијских разлика и интензивирање насиља, укључујући и тероризам.

Двочасовни разговор је био прекратак да би исцрпио тему, нека питања су само наговештена, а нека нису ни постављена, због чега би овакве и сличне скупове требало чешће организовати и у њих укључивати и друге релевантне саговорнике из различитих научних области у чији домен истраживања спадају узроци и превенција негативних друштвених појава о којима се разговарало.

 

Преузето из: Православље, бр. 1192, стр. 38.

Драгомир Јанковић


Вест о овој трибини пренела је новинска агенција Републике Српске СРНА, као и низ српских портала.


Аудио снимак трибине ,,Свето насиље: религија и тероризам“

(Извор: Радио Слово љубве)