Братство храма Св. пророка Илије, у сарадњи са МЗ ,,Миријево“, Сретењским манастиром из Москве, студијом ,,Руски цар“ и Светосавском омладинском заједницом Архиепископије београдско-карловачке, у недељу, 19. фебруара 2017. године, на празник Св. Фотија, патријарха цариградског, организовали су изложбу ,,У сусрет Руском Цару“, која је била доступна јавности до 27. фебруара 2017. године. Изложба је отворена након Св. Литургије у свечаној сали МЗ ,,Миријево“.

На двадесет пет паноа приказане су фотографије из живота царске породице Романов, последњег руског цара Николаја II (1868-1918), његове супруге Александре, четири кћери: Олге, Татјане, Марије и Анастасије и сина, царевића Алексеја.

Ова изложба посвећена светом владару царске династије која је три века владала Русијом (1613–1917), развија културу сећања на блискост и историјске везе српског и руског народа. Цар Николај II, искрени пријатељ српског народа, старао се о политичким интересима Срба у времену Првог светског рата, у српској историјској свести заузима важно место. Његово мучеништво, страдање које је поднео са читавом породицом од стране бољшевика (у лето 1918. године), није крај историје „поствизантијске епохе“, него извор нових нада, јер је царска породица прибројана броју руских новомученика.

Изложбу је отворио о. Борислав Петрић, парох при Храму Св. пророка Илије, подсетивши колики је значај руске царске породице у историји Србије. Отац Борислав се такође захвалио организаторима и свим присутнима који су присуствовали отварању. На отварању су били присутни и г. Бојан Зимоњић, председник МЗ ,,Миријево“, и г. Драгослав Љубичановић, заменик председника Скупштине ГО Звездара. Верници су имали прилику да погледају фотографије царске породице у свакодневним пословима, њихове портрете, као и војне фотографије.

Посетиоци су били упућени и у сам концепт пројекта „У сусрет Руском Цару“. Идеја и циљ овог пројекта су да се пробуди сећање на породицу Романов, упозна са животом и жртвеним служењем породице последњег Руског императора.

Дарко Стефановић

СОЗ Архиепископије београдско-карловачке


Вест о отварању изложбе пренео је најпосећенији православни портал Православие.ру, и портал Градске општине Звездара.