У сарадњи Руског дома у Београду, Универзитетске омладине Београда и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке одржана је 29. септембра 2016. године у великој сали Руског дома у Београду трибина тему ,,Улога Руске Федерације у мултиполарном свету“. Учесници трибине су били: др Душан Пророковић (Центар за стратешке алтернативе), Драгана Трифковић (Центар за геостратешке студије) и Александар Павић (Фонд стратешке културе). Модераторка трибине је била Анђела Ђермановић (Факултет политичких наука Универзитета у Београду).

Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе рекао је да је кључна за промене у светској политици била 2008. година, када је наступила економска криза, Русија војно интервенисала у Јужној Осетији без велике реакције Запада, Кина је дефинисала стратегију ,,један појас, један пут“, створен је БРИКС, а са Индијом су почели преговори о пријему у Шангајску организацију.

Приказавши на основу статистичких података процес опадања економске и војне моћи САД и њених западних савезника у последњих шест година, а на крају и политичке моћи, Пророковић је указао да се то практично види на ситуацији у Украјини и Сирији, али у одређеној мери и на Балкану.

Како је истакао, свако ко би 2008. године организовао било какав референдум у Републици Српској, изложио би се озбиљним санкцијама западних земаља, како личним тако и политичким, а било би последица и по саму Републику Српску.

Пророковић је истакао да ће фаза мултиполарности света наставити да се обликује и да ће, када се једном заврше кризе у Украјини и Сирији, у којима ће Запад изгубити, доћи до новог ресетовања односа у међународном поретку.

,,Једном када се односи ресетују ми више не знамо како ће они изгледати. Како ће после тога изгледати руско-кинески односи који су данас срдачни и пријатељски, ми то не знамо. Не знамо ни како ће изгледати америчко-руски односи. Можда ће бити бољи него руско-кинески“, рекао је Пророковић.

Он је оценио да ће једном, када се заврши ова етапа и када се дефинитивно буде знало ко су нови полови у међународном поретку, доћи до постављања нових правила игре.

,,Ми онда можемо претпоставити да ће такав поредак трајати најмање неколико деценија као и увек у историји“, закључио је Пророковић.

Драгана Трифковић из Центра за геостратешке студије је изјавила да је НАТО изразито агресорски савез, који се лажно представљао као одбрамбени док је постојао и Варшавски пакт, а данас кад Варшавског пакта више нема, НАТО служи искључиво за ширење америчких интереса, производи ратове по свету, револуције, промене непослушних Влада…

„Најбоља данас подела у свету није ни по верској ни по националној основи, већ данашња подела у свету је на глобалисте и антиглобалисте. Данас је присутан мултиполаран свет, јер се Русија поново уздиже, огромна земља, са великим бројем становника, са економијом која расте, војно једна од најјачих сила у свету…Руски утицај је данас присутан кроз политику, војно безедбосни сегмент и економију. Русија је данас један од кључних фактора у борби против тероризма. Русија свој утицај данас изражава кроз Евроазијску унију, ОДКБ, БРИКС и ШОС“, истакла је Трифковићева.

Јачањем економије, стабилизовањем земље после периода растројства, Русија се вратила на светску сцену као важан фактор. Уз председника Путина са угледом светског државника, Русија је у мултиполарном свету фактор стабилности, земља која преузима иницијативу, разговара са различитим странама, нуди решења, ствара нове савезе и организације, залажући се за мирно решење, за разлику од бомбама наметнуте америчке демократије.

На позив Сирије укључила се у рат са терористима и за шест месеци преокренула његов ток, за разлику од САД. Испробала је ново оружје и показала да је безбедносна архитектура у Европи, али и на Блиском истоку промењена, оценила је Трифковићева.

Александар Павић из Фонда стратешке културе говорио је о мултиполарном свету у ком данас живимо, за разлику од деведесетих када је Русија била на коленима.

„Тада је на западу била изражена антисовјетска и антикомунистичка елита. Данас када Совјетског савеза и комунизма на том простору нема, елита на Западу је антируска и антиправославна. Такође поред Русије, уздижу се и Кина, Бразил, мада Запад полако покушава да Бразил врати под свој утицај“.

Такође, истакао је да је улога Руске Федерације у прављењу мултиполарног света кључна, да се без Русије не може ни замислити мултиполарни свет и да је она дала подстрека и Кини да се бори.

Павић је оценио да још нису дати правци мултиполарности, да може бити разних изненађења, при чему значајну улогу може имати и исход председничких избора у САД, као и да је то борба која траје.

Он је поручио да се Србија мора укључити у борбу за мултиполарни свет, оценивши да једино у таквом свету Србијa може да обезбеди свој суверенитет и независност и да она не може да очекује помоћ Запада.

,,Србија може само да профитира, али ће морати да се прикључи борби на правој страни“, закључио је Павић.

Након наведених излагања, трибина је настављена живим дијалогом у испуњеној великој сали Руског дома у Београду.

 

Дарко Стефановић

СОЗ Архиепископије београдско-карловачке


Вест о овој трибини пренела је новинска агенција Спутњик Србија, и новинска агенција Републике Српске СРНА.


Видео снимак трибине ,,Улога Руске Федерације у мултиполарном свету“